Vizes fal az otthonában? Mitől lehetséges?

Abban mindenki egyetért, hogyha vizes fal vesz körül minket otthonunkban, az nem jó hír. Egy ház fala ugyanis nem lehet nedves. Fontos persze különbséget tenni a fürdőszobában, vagy konyhában lecsapódó pára és a kellemetlen állagú salétromos, penészes vizes fal között. Az előbbi optimális esetben felszárad, mire végzünk a hajszárítással – az utóbbi azonban komoly gondokat okozhat otthonában.

Vizes fal: hogyan veheti észre könnyedén?

A leggyakoribb jele a vizes fal problémának, ha egy hevesebb eső után szemmel látható nedves foltokat lát otthona falain. Ha – szélsőséges esetben – gyakorlatilag folyamatosan nedves, csúszós (szinte nyálkás) a falfelület, akkor bizony gond van. A vizes fal egy idő után az alábbi „tüneteket produkálja:

 1. Lebomlik a festék vagy leesik a tapéta
 2. Szabad szemmel látható, világosan kivehető vízfoltok a falon
 3. Nedves foltok – különösen heves esőzés után.
 4. A falakon tapintható a nedvesség
 5. Látható penész
 6. Dohos szag érezhető

Ha bármelyiket tapasztalja a fenti hat közül, jobb, ha mielőbb elkezd megoldást keresni, mert a vizes fal nem szárad ki magától örökre és csak egyre több gondot fog okozni.

vizes fal

Oké, de mitől vizes a fal?

 Nagyon egyszerű erre a válasz. Lényegében két lehetősége van a nedvességnek a falakban megállni és kárt tenni. Az egyik esetben a nedvesség nem jut ki megfelelően az otthonából, vagy pedig valahonnét külső forrásból túl sok nedvesség jut be. Gyakorlatilag a vizes fal okozója lehet kondenzációs folyamat, szivárgás, vagy a nem megfelelő vízelvezetés.

Vizes fal páralecsapódás miatt

Mi okozza a páralecsapódást?  Páralecsapódás akkor következik be, amikor a forró, nedves levegő hideg, száraz levegőt ér el.  Ezzel a találkozóval vízcseppek keletkeznek a hideg felületeken.  Ezt hívják kondenzációnak és a leggyakrabban a fürdőben vagy a konyhában találkozhatunk vele.

Erre a problémára a legjobb megoldás egy megfelelő páraelszívó, vagy páramentesítő. Az egészen egyszerű megoldásoktól a szupermodern technológiákig sokféle módszer elérhető már ennek a kiküszöbölésére és az a jó hírünk, hogyha ez okozza a vizesedést (és minden más rendben van), akkor nem is kell minket hívnia.

Vizes fal szivárgás miatt

Ha szivárgás okozza a problémát, akkor jó eséllyel a vízvezetékkel lesz valahol gond. Egy csőtörés, egy repedés, egy elfagyott vízvezeték okozhat ilyen gondot. Érdekes statisztika, hogy azon csöveknél gyakoribb a vízszivárgás, amely mosógépet vagy mosogatógépet lát el (vagy annak szennyvizét vezeti el). Ha ez okozza a vizesedést, akkor egy jó vízvezeték szerelő fogja megoldani a gondot – ha szerencséje van, akkor bontás nélkül.

vizes fal

Vizes fal beázás miatt

A vizes fal gyakori okozója, hogy a víz behatolhat a tetőnyílásokba, például a tetőablakokba, a szellőzőnyílásokba vagy a kéményekbe, ahonnét a repedéseken keresztül szivároghat a falba.  Ezt a problémát jelzi, ha nedves foltok jelennek meg a plafonon – rosszabb esetben csepeg a víz fentről. Ha vezetékek közelében történik a nedvesedés, akkor villódzó lámpák is jelezhetik a problémát. Ezt a tető javítása, a nyílások és kémények vizsgálata felújítása fogja megoldani.

Ha felülről vizesedik a fal, annak lehet még oka az ereszcsatornákban megfagyott víz miatti deformálódás is. Érdemes ezeket is időnként átnézetnie, megvizsgálni, hogy megfelelő-e a vízelvezetés és nem folyik-e a víz az ereszcsatornából a falra.

Az eddig felsorolt lehetőségeket érdekességképpen és a tisztán látás miatt osztottuk meg, egyik esetben sem a mi csapatunk fog tudni segíteni a hiba elhárításában. Mikor lehet szüksége ránk?

Vizes fal az épületek alatti nedvesség miatt

Előfordul olyan eset, amikor a nedvesség a talaj felől érkezik a falakba. A jelenséget valahogy úgy kell elképzelnie, mint amikor egy kis tálba vizet önt, majd egy papírtörlő egyik sarkát belelógatja. Ha megfigyeli, akkor a papírtörlő elkezdi felszívni a vizet. Pontosan ez történik a falakkal is.

Olvassa el másik cikkünket is a témában:

Épületek diagnosztikája a felnedvesedés függvényében

Amikor az Ön háza épült – különösen, ha az 1990-es évek környékén, vagy korábban, – a falak alá olyan szigetelőanyagot (pl.: bitumen bevonatú szigetelőpapírt) használtak, amelyeknek 30-35 év alatt lejár a kihordási ideje. Eddig tudják visszatartani a talaj felől érkező vizet.

vizes fal

Amennyiben azt tapasztalja, hogy alulról vizesedik a fal – főleg, ha olyan helyen, ahol nincs vízvezeték, akkor biztos lehet, benne, hogy a vizes fal okozója a talajból felszívódott nedvesség.

Ebben az esetben a megoldás: utólagos vízszigetelés injektálással. Az injektálás egy korszerű eljárás, mellyel minden falat lehet utólagosan szigetelni, kedvező áron. Téglafal, kőfal, vályogfal, tömés fal, vert fal vízszigetelését elkészítjük garanciával. Áraink verhetetlenek. Jelszavunk: Reális árak, maximális minőség.

Amennyiben kérdése van cikkünkkel vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy kérjen árajánlatot.

Kérdése van szakmai cikkeinkkel kapcsolatban? Kérem hívjon: 06 30 455 3267.

Lépjen kapcsolatba velünk


  Céginformáció

  DUALSZIG Kft.
  5600 Békéscsaba, Gajdács u. 37.
  Adószám: 24755845-2--04

  Cégejgyzékszám: 04-09-012796
  Emailcím: szigeteltet@gmail.com

  Pálvölgyi Levente Lőrinc, igazgató
  tel: +36 30 457-7173

  Kubik Richárd Ádám , műszaki igazgató
  tel: +36 70 647 1344

  Facebook oldalunk

  Ügyfélszolgálat:  +36 30 455 3267