A vízszigetelésről röviden

A vízszigetelés története

Az utólagos vízszigetelés az elmúlt 40 évben rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül. A 70-es évek végéig hazánkban szinte kizárólag falbontással (aláfalazás) lehetett utólagosan szigetelni egy épületet. Egy olyan nagyváros, mint Budapest esetében, mely épületeinek jelentős része emeletes, alápincézett roppant költséges, hosszadalmas időt igénylő eljárásnak bizonyult. Az előírt technikai szünetek betartásával, akár hónapokba telt a kivitelezés, ráadásul nem kímélte az épületet sem. A 80-as évektől kezdődően szórványosan megjelentek a falátvágásos, más néven a résvágásos szigetelések. Mi is ebben az időben gyárttattuk le az első ilyen gépünket, mely még alternáló mozgással vágta ki a két téglasor közül az ágyazó habarcsot, a folyamat során keletkező résbe könnyedén behelyezhető volt a szigetelés. Ma már a Stihl fűrészhez hasonlóan láncfűrésszel vágjuk át a falat.

Vegyi falszigetelési eljárások

A vegyi falszigetelési eljárásoknál olyan folyékony, gél vagy krém állagú anyagot injektálunk az épület falaiba, amelyek hatóanyagai a falazóanyagban beszívódva elterül, annak pórusszerkezetét módosítják. Ezáltal maga a fal lesz a szigetelőanyag. Gyakorlatilag két módon akadályozzuk meg, hogy a víz feljusson a fal szerkezetébe.

A pórustömítő anyagok miután teljesen kitöltötték a pórusokat elzárják a víz útját, hiszen azok nem vezetik a vizet semmilyen formában.

1) Ipari alkoholban oldott szilikongyanta: Az alkohol elpárolgása után kikeményedik és elzárja a pórusokat.

2) Cementiszap: A cement kötése után szintén elzárja a pórusokat. amelyek hatóanyagai a bennük lévő sók a falazóanyag pórusaiba szétszívódva a fal anyagával és a cementtel reakcióba lépve olyan oldhatatlan vegyületeket képeznek, amelyek a pórusokat tömítik, de legalábbis erősen leszűkítik. Így a kapillárisban a vízfelszívódás megszűnik, vagy erősen lelassul.

3) Sziliánt, sziloxánt tartalmazó folyadékok, krémek: A pórusok falán, ahhoz tartósan tapadva egy vékony víztaszító filmréteget képeznek, hidrofóbbá teszik azt, így víz nem tud felemelkedni, a vizes fal kiszárad.

4) Akrilát-gélek: A viszkózus gél szétterjed a nedves falazatban, és eljutva a kapilláris pórusokig elzárja azokat.

Vegyi szigetelésnél kerüljük a bonyolult eljárásokat, hiszen éppen azok bonyolultsága miatt magában hordozza a hiba lehetőségét. Például:

1) A cementiszap esetében vizsgálnunk kell, hogy a szigetelni kívánt falazóanyag tartalmaz-e elegendő reakcióra képes iont ahhoz, hogy a kívánt reakció létre jöjjön. Ha ez létre is jön, nem biztos, hogy elegendő tömítőanyagot hoz létre a kapilláris teljes lezárásához. Előfordulhat, hogy csak leszűkíteni tudja a kapillárist, így kisebb átmérőjű – de nagyobb szívóképességű – kapillárisok jönnek létre. Ezáltal viszont felgyorsul a fal vízforgalma, a víz feljebb emelkedik.

2) Kettő vagy három komponensből álló szigetelő anyagok

3) Gélek estében általában figyelembe kell venni a falazat víztartalmát, sótartalmát, de még a külső hőmérsékletet is. Rosszul méretezett keverés esetén kétségessé válhat az eredmény. Az anyag kötési idejét a keverési arányokkal (esetleg hígítással) szabályozzuk. Amennyiben túl hamar köt meg nem éri el, ha túl későn köt meg, akkor pedig túljut azon a célterületen, amit szigetelni kívánunk. A keverés utáni felhasználhatósági idő pedig komoly korlátokat jelent.

Összegzés

Összegezve a fentieket elmondhatjuk, hogy manapság az építőiparban olyan eljárásokat kell alkalmazni, melyeket csak minimálisan befolyásolnak külső tényezők (időjárás), egyszerűek, gyorsak és maximálisan megfelelnek minden követelménynek, úgy hogy ezeknek ne legyenek másodlagos, nem kívánt következményei, költségei. Az utólagos vízszigetelés esetében elmondhatjuk, hogy ennek, a magas követelményeknek a 80 % aktív hatóanyag tartalommal rendelkező injektáló krémet felelnek meg. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy más eljárással nem lehet hatékonyan szigetelni. Lehet. Megfelelő tervezői, előkészítői munka után, felelősségtejes kivitelezés mellett, csak az nem mindegy, hogy milyen plusz járulékos munkát, költséget igényelnek. A kivitelezés időtartamának kitolódásáról nem is beszélve.

Kérdése van szakmai cikkeinkkel kapcsolatban? Kérem hívjon: 06 30 455 3267.

Lépjen kapcsolatba velünk


  Céginformáció

  DUALSZIG Kft.
  5600 Békéscsaba, Gajdács u. 37.
  Adószám: 24755845-2--04

  Cégejgyzékszám: 04-09-012796
  Emailcím: szigeteltet@gmail.com

  Pálvölgyi Levente Lőrinc, igazgató
  tel: +36 30 457-7173

  Kubik Richárd Ádám , műszaki igazgató
  tel: +36 70 647 1344

  Facebook oldalunk

  Ügyfélszolgálat:  +36 30 455 3267